De eikenprocessierups, dit moet je weten

Ook in Stadsbos013 is de eikenprocessierups weer opgedoken. Sinds het warme weer van afgelopen weekend kom je de rups ineens overal tegen. Door de hitte verplaatsen de rupsen hun nesten naar lager in de boom of zelfs in de grond, op zoek naar verkoeling.

Van de haartjes van de rups kan je flink last krijgen. Alles wat je over het beestje moet weten, vind je hier.

Wat is de eikenprocessierups? 

De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. Hij leeft in eiken en ’s nachts gaan ze in grote groepen (in een processie dus) op zoek naar voedsel (eikenbladeren). De rups heeft over zijn hele lichaam kleine brandhaartjes, gemiddeld wel 700.000. Die haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Als het diertje zich bedreigd voelt, laten de brandharen los.

Is de eikenprocessierups gevaarlijk? 

De brandharen zijn erg vervelend, maar niet levensgevaarlijk. Als de rups zijn haren loslaat, kunnen die door de wind worden meegenomen tot wel vijftig tot honderd meter ver weg. De haren dringen dan de huid, ogen of luchtwegen binnen en dat geeft irritatie – niet alleen bij mensen, maar ook bij huisdieren.

Waar heb je dan last van? 

Wanneer je in aanraking komt met de brandharen kun je last krijgen van jeuk en huiduitslag zoals rode plekken en bulten. Ook kunnen de haartjes zorgen voor brandende ogen en benauwdheid.

Wat kan je tegen de klachten doen? 

Helaas niet zoveel. Ben je in het bos geweest, was je kleren dan goed uit. Je kunt de geïrriteerde huid wassen met lauw water. Je kunt je huid daarna insmeren met een zalf die menthol bevat. Binnen twee weken moeten de klachten vanzelf weer verdwijnen.

Sinds wanneer zit de rups in Nederland? 

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid- en Centraal-Europa. Door veranderingen in het klimaat is de rups steeds verder naar het noorden getrokken. Vanaf 1990 leeft ‘ie in Nederland en sinds 2003 komt het insect voor in deze regio.

Hoe kan je de beestjes bestrijden? 

De rups is voedsel voor de koolmezen en sluipwespen. Hang veel nestkasten voor mezen op, zet waterbakjes in de tuin waar ze kunnen badderen en drinken. Om meer insectenlarven te krijgen die de rupsen opeten, is het goed om zoveel mogelijk bloeiende planten in de tuin te planten en te zaaien. Ook goed voor heel veel andere insecten.

Wat doet de gemeente Tilburg.

Op deze pagina kun je vinden hoe de gemeente Tilburg omgaat met het bestrijden van de eikenprocessierups.