Natuurliefhebber

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Stadsbos. Stadsbosecoloog Rob Vereijken en stadsecoloog Rob van Dijk hebben de must-sees van Stadsbos013 voor je op een rijtje gezet.

 

TIP 1: Boomkikkers spotten in de Kaaistoep
De Kaaistoep vind je aan de zuidkant van het Stadsbos, gelegen in het waterwingebied. Het gebied is 25 jaar geleden ontwikkeld tot natuurgebied en kenmerkt zicht door de afwisseling van bloemrijke graslanden, poelen en bossages. In de poelen komen bijzondere amfibien voor. De meeste daarvan zijn moeilijk te zien, maar de boomkikker laat zich met een beetje geluk in het voorjaar/zomer horen en zien. Vanuit KNNV afdeling Tilburg vindt er veel onderzoek plaats. Het westelijk deel van de Kaaistoep is minder toegankelijk, maar in het oostelijke deel liggen veel wandel- en fietspadden vanaf de Oude Rielse baan en de Genderbaan

TIP 2: Struinen langs de drijflanen
Via de Topnaffdreef kom je bij de drijflanen. Van nat tot droog, van rijke tot schrale grond. Een gebied dat afgewisseld wordt door weitjes, poelen en hei. En wist je dat de drijflanen zijn omgedoopt tot insectenreservaat. Kom en ontdek.

TIP 3: Vogelsoorten en insecten ontdekken in Heidegebied De Gaas
Tussen de Witbrantlaan en Bredaseweg vind je Heidegebied de Gaas. Een restant van het vroegere uitgestrekte heidegebied. Er komen bijzonder vogelsoorten en insecten voor. En zeker weten dat je een levendbarende hagedis kunt spotten. Het gebied is het beste toegankelijk vanaf de Witbrantlaan, tussen Witbrant-Oost en Witbrant-West.

TIP 4: Verwonder en bewonder in de Oude Warande 
In de Oude Warande is het heerlijk vertoeven. Ontdek de eeuwenoude bomen en de cultuur die de Oude Warande rijk is. De lanen zijn van belangrijke waarde voor vleermuizen die overnachten en kramen in de holle bomen. De Oude Warande is het beste bereikbaar via de parkeerplaats van Auberge du Bonheur.

 

 

 

 

TIP 5: Proef Stadsbos013
Proef de vlierbes en de naalden van de Douglas spar uit Stadsbos013 in de 1712 producten van Auberge du Bonheur. Onder het label 1712 heeft Auberge du Bonheur: Bier, Vermoed en Fairtrade chocolade uitgebracht met een verrassende smaaksensatie. Alle producten zijn ter plekke te nuttigen en als presentje te koop in het restaurant van Auberge du Bonheur. In de maak: een 1712 zomerbier, 1712 ‘no waste’ zeep en een 1712 kaas. Maar daarover later meer.

Agenda

Zwerfvuil opruimen in de Oude Warande

07.december.2019 t/m 07.december.2019
Lees meer

Winterwandeling over landgoed Schaapsgoor

15.januari.2020 t/m 15.januari.2020
Lees meer

Voorjaarswandeling over landgoed Schaapsgoor

21.april.2020 t/m 21.april.2020
Lees meer