Aanleg Mountainbikeroute

Hoog tijd om alle paden die er zijn aan elkaar te verbinden en aan te vullen, zodat er een aantrekkelijke route ontstaat van circa 24 kilometer voor Tilburgse moutainbikers.

plannen voor 2017

De mountainbikeroute: de plannen voor 2017

De plannen voor de aanleg van een mountainbikeroute in Stadsbos013 liggen niet in de ijskast. “Het bos is er voor alle Tilburgers: de sportieve Tilburger, de Tilburger die rust zoekt in de natuur en voor de Tilburger die het geluk heeft te wonen in het bos. Dat kan allemaal samengaan”, aldus wethouder Mario Jacobs. “Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het mountainbikepad er later dit jaar alsnog komt.”

De planning

Ook de gemeente Tilburg moet ervoor zorgen dat alle vergunningen kloppen. Daarom is er een aanlegvergunning en een waterwetvergunning aangevraagd. De gemeente verwacht dat de vergunningen in februari 2017 worden verstrekt. Hierna gaat een bezwaartermijn van zes weken in. Als de vergunningen definitief zijn, dan gaat de aanleg van de MTB route zo spoedig mogelijk verder. De aanleg duurt naar verwachting ongeveer vier maanden. Hou deze site in de gaten voor meer informatie!

Vertraging aanleg mountainbikeroute

De gemeente Tilburg heeft woensdag 14 december 2016 de aanleg van de mountainbikeroute stilgelegd. Reden is het ontbreken van de noodzakelijke aanlegvergunning. Deze ontbrekende vergunning wordt op korte termijn aangevraagd. Na akkoord kunnen de werkzaamheden weer worden hervat.

Start aanleg mountainbikeroute

Volgende week is het zover, de aanleg van de mountainbikeroute in Stadsbos013 gaat van start. Het gaat om een traject van ongeveer 20 kilometer. De route wordt aangelegd op grondeigendom van Amarant, ProRail, TBV, TWM en de gemeente Tilburg.

Bij het traject wordt gebruik gemaakt van ongeveer 4 kilometer bestaande wegen en paden. Vrijwilligers helpen mee om de overige 16 kilometer paden aan te leggen. De route wordt ongeveer 60 cm breed en is uitsluitend bestemd voor mountainbikers. Voor kruisingen met drukke wegen, wordt gebruik gemaakt  van de bestaande oversteekvoorzieningen.

Per week kan ongeveer een kilometer route worden aangelegd. De verwachting is dat de werkzaamheden duren tot eind maart 2017. Starten met de mountainbikeroute kan straks vanaf verschillende punten. Benieuwd naar de vorderingen van de aanleg? Houd deze site dan goed in de gaten.

“De mountainbikeroute is een initiatief van enkele enthousiaste Tilburgse mountainbikers: Anton Adams, Arno van Schilt, Ernst Sparidans, Massimo Dolce en Tony Weggemans.”

Meer info via:

https://www.facebook.com/MTBStadsbos013/ en info@mtbstadsbos013.nl

Een stapje verder

We zijn weer een stap verder in de aanleg van de MTB-route in het Stadsbos. De gemeente heeft gisteren samen met grondeigenaren en andere belanghebbenden (Brabant Water, Wijkraden, Wandelnet, ‘t Geregt) een overleg gehad over de route. Er was goed voorwerk verricht, waardoor veel mogelijke knelpunten al op voorhand ondervangen zijn. De stemming in de groep was positief, uiteraard zijn er nog wat kleinere aandachtspunten die de komende tijd uitgewerkt worden. Ook is in het overleg gesproken over recreatieve netwerken in het algemeen, dus wandelpaden, ruiterpaden, parkeervoorzieningen etc.

Update

De gemeente Tilburg gaat de komende weken in gesprek met diverse terreineigenaren met wie samengewerkt wordt om de route te realiseren. samen met hen proberen we tot een optimale route te komen die rekening houdt met de bestaande waarden en functies. Daarnaast is een professioneel ontwerper/adviseur van duurzame mountainbikeroutes betrokken.

Op verkenning: Mountainbikeroute Stadsbos013

Tilburg krijgt een eigen mountainbikeroute! De route komt in het weinig bekende Stadsbos013. Dat is blijkbaar groter dan het Amsterdamse Bos: dat heeft potentie. Wij verkenden de route vandaag alvast.

Een tijdje geleden hoorde ik allerlei geluiden over een nieuwe mountainbikeroute die in de achtertuin van Tilburg wordt aangelegd, in Stadsbos013. Details waren nog niet bekend, hoe en wat was nog een groot mysterie. Inmiddels zijn er een paar maanden overheen gegaan en is de mist wat opgeklaard. Het bos is volgens de initiatiefnemers groter dan het Amsterdamse Bos en het stadspark van Parijs. Genoeg grond dus om een mooie route neer te leggen. De route wordt zo’n twintig kilometer lang. Niet gek voor een route op slechts een paar kilometer van Tilburg Centraal.

Op verkenning!

Een paar weken geleden ontving ik een uitnodiging om de aankomende mountainbikeroute van Tilburg mee te gaan verkennen. Avonturier dat ik ben sla ik zo’n kans natuurlijk niet af! Ik meldde me direct aan. Vanochtend was het eindelijk zover. Na een snelle kom havermout en wat koffie haast ik me naar Hockeyclub Tilburg, waar we zo vertrekken. Omdat mijn eigen mountainbike met panne in de schuur staat, bood initiatiefnemer Tony Weggemans van MTB Tilburg me een vervangende mountainbike. We rijden in twee groepen: een groep ervaren mountainbikers en een groep geïnteresseerden die hun weg op de mountainbike nog moeten vinden.

In een straal van circa 20 kilometer om Tilburg liggen drie moutainbikeroutes: Dorst, de Loonse en Drunese Duinen en Alphen. Deze routes trekken veel fietsers, vooral in het weekend. In de Tilburgse bossen liggen slechts her en der kleine stukjes single tracks, die over het algemeen gedeeld worden door wandelaars, maar van een echte, doorlopende moutainbikeroute is geen sprake. En dat terwijl de belangstelling voor het moutainbiken bij inwoners van Tilburg wel degelijk bestaat, zowel in clubverband als ongeorganiseerd. Hoog tijd dus al die paadjes die er al zijn aan elkaar te verbinden en aan te vullen, zodat er een aantrekkelijke route ontstaat van circa 24 kilometer voor Tilburgse moutainbikers. Zo kunnen zij binnen de eigen gemeentegrenzen (maar ook mensen uit de regio) naar hartenlust fietsen.

Voor velen zal het een openbaring zijn om te ervaren welke hoge landschappelijke waarde sommige, minder bekende delen van het Stadsbos013 hebben en het vergroot de fysieke en mentale toegankelijkheid van het Stadsbos013. De mountainbikeroute kan daarnaast aanleiding zijn voor het organiseren van andere activiteiten, zoals clinics, trainingen, buurtsportactiviteiten, toertochten, horeca-arrangementen en verhuur van fietsen.

Het is daarnaast de bedoeling dat bij de aanleg en het onderhoud vrijwilligers worden ingeschakeld. Als het mogelijk is wordt hier een werkgelegenheidsproject van gemaakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

. “De mountainbikeroute is een initiatief van enkele enthousiaste Tilburgse mountainbikers: Anton Adams, Arno van Schilt, Ernst Sparidans, Massimo Dolce en Tony Weggemans.”