Duikkapel Moerle

In 1943 bouwden leden van het Brabant Studentengilde, samen met Tilburgse studenten, een kapel voor Onze Lieve Vrouw van de Goede Duik. De studenten zaten tijdens de oorlog ondergedoken op het landgoed Moerle van de apothekersfamilie Van Nunen aan de Gilzerbaan en bouwden hier uit dankbaarheid de kapel. Het ontwerp was van Jos Bedaux. De kapel werd uit vergankelijke materialen opgebouwd waardoor ze al snel na de oorlog teruggegeven werd aan de natuur.

‘Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik’, een voormalige onderduikkapel uit de oorlog is weer tot leven gekomen aan de Gilzerbaan, midden in Stadsbos013.

Landgoed Schaapsgoor is de afgelopen jaren sterk verfraaid met een heideveld, ven en afwisselende bospercelen. Kikkers, libelle, diverse roofvogels, koningsvaren en zonnedauw zijn enkele voorbeelden uit de rijke flora en fauna.

Het is mogelijk om via een excursie de kapel te bezoeken. Er is ook een klein informatiecentrum waar zowel het historische verhaal van de studenten als de natuurwaarden van het landgoed worden belicht.

IVN verzorgt de exclusieve natuur-cultuurwandelingen over landgoed Schaapsgoor, met bezoek aan Duikkapel Moerle. Aanmelden voor een wandeling kan via onderstaande link.

Website IVN-Tilburg

Fotocredits: Frans Bedaux