Volg Stadsbos013

Image Alt

Dongewijk

Dongewijk

Dongewijk

Het Landgoed Dongewijk ligt aan de rand van de Reeshof (Koolhoven en Witbrant) aan de Bredaseweg 600-602. In het begin van de veertiende eeuw bestond het gebied uit woeste heidegrond. In de negentiende eeuw zou dit landgoed zich hebben uitgestrekt tot aan  landgoed de Reijshof. De zuidgrens liep tot Alphen en Riel, de westgrens tot aan Hulten en de noordkant tot aan Dongen. Nu wordt het landgoed begrensd door Amarant, de Oude Rielsebaan en het riviertje de Donge. Ongeveer vijftig meter achter de villa ligt theehuis ‘De Koepel’.

Herberg
In 1766 stond aan de weg bij de Maas(dijkse)brug of Hultense brug al een herberg. In dat jaar bracht erfstadhouder Willem V een bezoek aan Tilburg. Bij de feestelijke intocht werd de jeugdige erfstadhouder feestelijk ontvangen in de pronkkamer van de herberg. Die dag kreeg Dongewijk veel militair vertoon met belangrijke staatsheren, Duitse edellieden en Tilburgse autoriteiten te zien.

Het huidige landgoed is in 1835 gesticht door textielfabrikanten Diepen, Jellinghaus en Comp. Zij bouwden er een door stoom gedreven lakenvollerij en ververij, een woonhuis en vijf arbeiderswoningen waar dertien arbeidersgezinnen woonden. Bij de fabriek zou ook een wol wasserij hebben gestaan.

Catastrofe
Het ging blijkbaar goed met de nieuwe onderneming want een jaar later volgde er al een uitbreiding met een gebouw van 120 voet lang. Toen de dakgebinten er op stonden, ging alles echter compleet tegen de vlakte door de novemberstorm. Bij die catastrofe werden ook duizenden bomen ontworteld. Geen enkel huis bleef onbeschadigd.

Door malaise in de textielbranche werd Dongewijk in 1847 voor 2068 gulden verkocht aan koning Willem II. Hij gebruikte het terrein voor bemesting van heidegronden en veehouderij. Na zijn dood (1849) werd in 1871 Dongewijk namens zijn erfgenamen publiek verkocht aan timmerman Anthonie Goijarts. Deze man verkocht Dongewijk door aan Jan Houben waarna  het in handen kwam van de Tilburgse fabrikant J. Brouwers-Meijer. In 1980 werd het landgoed verkocht aan de familie Somers. Het landgoed is nu 34 ha groot.